Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2011 11:19 - Отглеждане на пипер
Автор: fermer Категория: Други   
Прочетен: 4601 Коментари: 0 Гласове:
1



Пиперът е зеленчукова култура от сем. Картофови.   При климатичните условия в нашата страна той е едногодишно растение.   Кореновата система на пипера брадеста и е разположена в по- плитките почвени пластове и понеже има слаба усвояваща способност, нейните изисквания към водния,хранителен и въздушно-газов режим на почвата са много по- големи.   Стъблото е с гладка кора , без власинки и с няколко разклонения в зависимост от сорта. На височина достига от 25 до 120 см в зависимост от сорта и начина на отглеждане. Листата са с яйцевидна или елипсовидна форма , заострени и с асиметрична основа. Цветовете са с бели или бледозеленикави на цвят. Те са двуполови. Плодовете в зависимост от сорта имат различна форма – конусовидни, доматовидни, рогообразни.... Семената са плоски и при нормални условия запазват кълняемост до 3-4 години.   Пиперът е топлолюбиво растение.Най-добре се развива при температура от 25 до 35 °C. Tой е много чувствителен към ниските температури -  при стойност от 0.3 до 0.5°C той загива. Особено чувствителна към ниските температури е и неговата коренова система. Пиперът се развива най-добре в райони с дълъг вегетационен сезон и с топло слънчево лято. Районите с къс вегетационен сезон не влияят добре на развитието му  и  той дава ниски добиви. По отношение на светлината пиперът е много взискателен. Той изисква изобилна слънчева светлина от поникването на семената до прибирането на реколтата Пиперът предявява особено големи изисквания и към почвата. На студени и тежки почви, както и на ниски места с високо ниво на подпочвените води се получават ниски добиви. Той е  много взискателен и към влагата в почвата и въздуха. Най-високи и качествени добиви се получават при поддържане в почвата на 80 – 85 % от пределната почвена влага (ППВ). Не по-малко са изискванията му към въздушната влага която трябва да бъде около 60 – 70 %. Ниска въздушна влажност, особено ако е придружена с висока температура и продължително засушаване на почвата, води до окапване на цветове и млади завързи. По отношение на предшественика пиперът е много взискателен. Отдавна е известно, че той бързо уморява почвата. Ако се отглежда няколко години на едно и също място, добивите непрекъснато намаляват. Отглеждането му след картофи, домати и патладжан трябва да се избягва.   Сам пиперът е добър предшественик за всички кореноплодни култури.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: fermer
Категория: Други
Прочетен: 57242
Постинги: 4
Коментари: 3
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031